Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ομολογία Μητρόπουλου: «Πρέπει να πούμε στον Λαό ότι θα εφαρμόσουμε Μνημόνιο»

Η εκ των έσω της κυβέρνησης παραδοχή, ότι η επικείμενη συμφωνία θα αποτελέσει επί της ουσίας ένα νέο Μνημόνιο, αποτελεί την πιο χειροπιαστή απόδειξη για το πού βαδίζουν στην πραγματικότητα τα πράγματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος  με νέες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι ήδη από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση γνωρίζει πως η όποια συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει μνημονιακές υποχρεώσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα»! Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Μητρόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να πούμε στον Λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο», ενώ στην συνέχεια ήταν πιο αποκαλυπτικός, λέγοντας ότι:

«Οι επιλογές που μας δόθηκαν στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ήταν ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου, ή ρήξη. Υπό αυτή την έννοια, όποια συμφωνία και να έρθει, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα. Θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η αριστερά δεν έχει εφαρμόσει. Η ατομική στάση, όταν υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε τους 500 εφαρμοστικούς νόμους, είναι μια υποκρισία. Ο πρωθυπουργός, θα πρέπει σιγά σιγά να πει, ότι φαίνεται ότι θα εφαρμόσουμε επώδυνα μέτρα. Αυτό το οποίο συζητιέται, θα έχει μεγάλη δυσκολία να το δεχθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Ο λαός, είδε ότι ο Τσίπρας το πολέμησε, η κυβέρνηση το πολέμησε. Όποια συμφωνία επιτευχθεί σήμερα, θα έχει προϋπόθεση να εφαρμοστούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Το δια ταύτα είναι ότι αφού αποκλείουμε τη ρήξη, θα πρέπει να πει η κυβέρνηση, θα εφαρμοστούν οι περισσότεροι μνημονιακοί νόμοι. Αυτό το οποίο εγώ έχω υπ’ όψη ότι προσφέρουν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δανειστές, είναι δύσκολο να περάσει»

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο «άδειασμα» της κυβερνητικής πρακτικής για την συμφωνία από τον Μητρόπουλο. Το αν αυτό γίνεται επειδή ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «ριγμένο», λόγω του ότι δεν υπουργοποιήθηκε, αποτελεί δευτερεύον στοιχείο. Εάν, μάλιστα, συνδυαστούν τα τωρινά σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ιανουαρίου, θα δούμε αρκετές ομοιότητες με την τακτική του Γιωργάκη Παπανδρέου. Ο Τζέφρυ, πριν τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, είχε εφεύρει το περιβόητο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», το οποίο όμως στην πραγματικότητα οδήγησε λίγους μήνες αργότερα (Απρίλιος-Μάιος 2010) στο Καστελόριζο, το ΔΝΤ και το πρώτο Μνημόνιο.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «σκίσιμο» και «κατάργηση» του Μνημονίου «μ’ έναν νόμο», ενώ υποστήριζε  με στόμφο ότι «θα χτυπάμε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές». Λίγους μήνες αργότερα, μαθαίνουμε ότι όλα τα προαναφερθέντα προεκλογικά συνθήματα είχαν άλλη μετεκλογική ερμηνεία. «Έντιμος συμβιβασμός», «σχήμα λόγου», «προεκλογικές ρητορικές υπερβολές» και βεβαίως μια συμφωνία, η οποία είναι το προοίμιο για ένα ακόμη πιο σκληρό Μνημόνιο. Όσο πλησιάζουμε προς την επικύρωση της νέας μνημονιακής συμφωνίας τόσο πιο σοκαριστικό θα είναι το πολιτικό «στριπτίζ» του ΣΥΡΙΖΑ από κάθε ίχνος αξιοπιστίας, αποβάλλοντας και το τελευταίο φύλλο συκής που κάλυπτε την αντιαισθητική του γύμνια.

Γιώργος Μάστορας