Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ξεφτιλίστηκε η δήθεν σθεναρή διαπραγμάτευση, εξαθλιώνεται ο ελληνικός λαός

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και στην περίπτωση της ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ το γκρίζο σκηνικό στον ουρανό φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.
Το ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινούνταν, επί της ουσίας και όχι σε λεκτικά σχήματα, σε ηττοπαθή πλαίσια συναίνεσης και υποτέλειας απέναντι στους εταίρους και τους δανειστές φάνηκε από δύο συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.

Η πρώτη (και σημαντικότερη) ήταν η προσυπογραφή, εκ μέρους της κυβέρνησης, περί τετράμηνης παράτασης του μνημονιακού καθεστώτος. «Με το καλημέρα», δηλαδή, έδειξε το χαμηλό βεληνεκές των στοχεύσεών της.

Η δεύτερη ήταν η απόφασή της να μην νομοθετήσει επί πέντε μήνες απολύτως κανένα φιλολαϊκό μέτρο ουσιαστικού περιεχομένου, από εκείνα που περιλαμβάνονταν στις προγραμματικές της δηλώσεις. Ούτε τον ΕΝΦΙΑ κατάργησε, ούτε 12.000 αφορολόγητο για κάθε φορολογούμενο καθιέρωσε, ούτε τον κατώτατο μισθό αύξησε.

Αντιθέτως, με πολιτικάντικες δικαιολογίες-αθλιότητες του τύπου «το πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας», επιχείρησε να δικαιολογήσει την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Είναι επόμενο, λοιπόν, οι εκτός Ελλάδος «ενδιαφερόμενοι» να καταλάβουν ότι όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν στην πραγματικότητα «στον αέρα» και απολύτως διαπραγματεύσιμες με αυτούς.

Επόμενο ήταν να μην αφήσουν να περάσει τίποτα στην Βουλή, όταν αντιλήφθηκαν την ατολμία της Ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, επιζητείται απ’ αυτούς η υπερψήφιση της επικείμενης συμφωνίας, με σφαγιαστικό για τον Ελληνικό Λαό περιεχόμενο, από το εγχώριο Κοινοβούλιο για να δώσουν ακόμη περισσότερο επίφαση νομιμότητας στον στραγγαλισμό της Πατρίδας και του Λαού.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η συμφωνία θα περάσει, αφού παρά την πιθανή διαρροή κυβερνητικών βουλευτών αυτή θα ψηφιστεί «δαγκωτά» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, φροντίζουν να κάνουν επίδειξη δύναμης απέναντι σ’ έναν πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να είναι κατάλληλος για μια πολιτική «παιδική χαρά» του 4%, αλλά όχι για να αποτελεί τον επικεφαλής μιας Χώρας.

Περνώντας την συμφωνία οι δανειστές και τον στόχο τους θα πετύχουν και την απόλυτη ταπείνωση της «πρώτης φορά Αριστερά» κυβέρνησης θα καταφέρουν. Αν πάλι δεν περάσει η συμφωνία, θα παρακολουθούν με έκδηλη χαιρεκακία την απελπισμένη προσπάθεια του Τσίπρα να εξηγεί στον Ελληνικό Λαό γιατί απέτυχε στην αποστολή του.

Γιώργος Μάστορας