Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μνημονιακές συνήθειες: Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Σύριζα για την ψήφιση της συμφωνίας

Είναι τόσο σίγουροι για το εξευτελιστικό περιεχόμενο της συμφωνίας που θα κάνουν με τους διεθνείς τοκογλύφους στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε θέτουν ξεκάθαρα θέμα κομματικής πειθαρχίας, σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία στην Βουλή για την επικείμενη συμφωνία.


Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ήταν απόλυτος στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «διαρροές». Συγκεκριμένα ο Παππάς, σε σχετική ερώτηση που του έγινε αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε ως εξής: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει, μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

Στην συνέχεια τόνισε ότι: «Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις, ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι; Τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;».

Μπροστά στο ενδεχόμενο να εκτεθεί πλήρως πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταρρεύσει, εξαιτίας μιας ενδεχόμενης ανταρσίας βουλευτών του, αφήνει στην άκρη κάθε ευφυολόγημα περί εσωκομματικής δημοκρατίας, σεβασμού στην διαφορετική άποψη και εποικοδομητικού διαλόγου και θέτει ωμά θέμα σκληρής κομματικής πειθαρχίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όσους σκεφτούν να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Όσο κοντεύουμε προς την ημέρα ανακοίνωσης της εξευτελιστικής συμφωνίας τόσο πιο πολύ θα εκτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ με την ανακολουθία τους στις προεκλογικές εξαγγελίες, καθώς και το «πνίξιμο» με συνοπτικές διαδικασίες όλων, όσοι έχουν αντιρρήσεις για την επικύρωση αυτής της συμφωνίας.

Γιώργος Μάστορας