Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Επιτροπή διεκδίκησης… ελληνικών νησιών συγκρότησαν οι τούρκοι!

Άρθρο από την εφημερίδα "Χρυσή Αυγή" που κυκλοφορεί

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, συγκροτήθηκε στην Τουρκία «αγωνιστική επιτροπή», η οποία θα προσπαθήσει να πιέσει ώστε να χαρακτηριστούν 16 νησιά του Αιγαίου ως «παρανόμως κατεχόμενα από την Ελλάδα».
Ο λόγος γίνεται για τα νησιά

Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σύμπλεγμα νησιών και νησίδων που ξεκινούν από το Ανατολικό Αιγαίο και φτάνουν μέχρι νοτίως της Κρήτης.

Η επιτροπή αυτή δεν είναι μία....
σύναξη γραφικών, αφού όπως διαβάζουμε εμπεριέχει τον αντιπρόεδρο ενός τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, έναν επίτιμο δικαστή και τον πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει η διεκδίκηση των εν λόγω νήσων ή έστω η απόπειρα να καταστούν «γκρίζες ζώνες».

Βεβαίως η συγκρότηση επιτροπής με τις συγκεκριμένες βλέψεις δεν είναι καθόλου «αθώα», ούτε αποτελεί καινές θέσεις για την τουρκική γεωπολιτική. Στην ουσία πρόκειται για την μόνιμη τουρκική επωδό και πρακτική, προκειμένου να απομονωθεί η Μεγίστη γεωπολιτικά και γεωγραφικά. Σε επίπεδο πρακτικής, διαβάζοντας κανείς τα ονόματα των νήσων, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για τους χώρους που η τουρκική αεροπορία και το ναυτικό συνήθως πραγματοποιούν τις παραβιάσεις τους.
 
Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως η κεραυνοβόλα και άμεση ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ θα καταστεί το Αιγαίο μία ελληνική κλειστή λίμνη. Αυτή ακριβώς η φρασεολογία χρησιμοποιήθηκε και από τα μέλη της επιτροπής στην συνέντευξή τους, αφού όπως δήλωσαν  «δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη». Πάμε να δούμε τα γεωπολιτικά και νομικά δεδομένα που προκαλούν αυτές τις τουρκικές ενέργειες.

Βάσει του Διεθνούς Δικαίου το κάθε νησί, άρα και η Μεγίστη, δικαιούνται να παράγουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Βάσει της διεθνούς νομολογίας επί της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας, αν ένα νησί εμπεριέχεται στις ΑΟΖ που παράγουν άλλα νησιά της ίδιας χώρας, τότε αίρονται οι όποιες διεκδικήσεις του αντίδικου και αυτό παράγει κανονικά ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από την Σύμβαση. Ουσιαστικά, λοιπόν, το γεγονός ότι η Μεγίστη βρίσκεται εντός της ΑΟΖ που παράγουν νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης, η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ που καθιστά το Αιγαίο ελληνική λίμνη και ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου.

Άρα η όποια απώλεια χρόνου από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων αποτελεί πλεονέκτημα για τους τούρκους, ώστε αυτή να ανατρέψουν στρατιωτικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να θυμηθεί την δήλωση Νταβούτογλου ενώπιον του τέως ΠτΔ, Κάρολου Παπούλια, ότι «όλα αλλάζουν εκτός από την γεωγραφία». Όντως η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά γκριζάροντας αυτούς τους χώρους του Αιγαίου, η Τουρκία θα επιχειρήσει την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε να αποτρέψει την ένωσης της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ.

Βλέποντας τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων των δύο χωρών στο ρου των τελευταίων δεκαετιών, θα διαφωνήσουμε σφόδρα με τους τούρκους της επιτροπής. Δεν είναι η τουρκική κυβέρνηση που ολιγωρεί, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θέτουν καθημερινώς υπό αμφισβήτηση τα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου. Η ύποπτη ολιγωρία ανήκει αποκλειστικώς και μόνο στις ελληνικές κυβερνήσεις που απεμπολούν τα Εθνικά Δίκαια, υπό το φόβο της αποσταθεροποίησής τους από την Τουρκία.
 
Η Ελλάς θα πρέπει άμεσα να προβεί σε κεραυνοβόλα ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ και να στείλει στα Διεθνή Δικαστήρια την τουρκική προκλητικότητα, το περιβόητο casus belli και τις λοιπές απειλές των τούρκων, οι οποίοι αποθρασύνονται όσο διαρκεί η ελληνική υποχώρηση.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς: 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
 
ΘΕΜΑ: «Η Τουρκία προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για την διεκδίκηση 16 ελληνικών νησιών»

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Aydınlık» η Τουρκία προχώρησε σε σύσταση «αγωνιστικής επιτροπής», με σκοπό να τερματίσει την «παράνομη», όπως αναφέρεται, ελληνική κατοχή δεκαέξι νησιών και νησίδων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και αυτά που βρίσκονται νότια της Κρήτης, όπου έχουν βρεθεί τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι. Η επιτροπή έχει ως ιδρυτικά μέλη τον απόστρατο υποστράτηγο, Naci Bestepe, τον επίτιμο δικαστή Tirgut Okyar και τον πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο συνταγματάρχη, Ümit Yalim.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη της εν λόγω επιτροπής δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν δραστηριοποιείται όπως θα έπρεπε για να σταματήσει η «παράνομη» κατοχή των «τουρκικών» νησιών από την Ελλάδα.

Παράλληλα, στις 27 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ümit Özdag δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τα απολεσθέντα δεκαέξι νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν αφεθεί στην Ελλάδα από την τουρκική αδιαφορία, ως αντιστάθμισμα στις τουρκικές απώλειες στα ανατολικά της σύνορα.

Παρά την φαιδρότητα όλων των παραπάνω δηλώσεων και ενεργειών, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε ότι το ίδιο φαιδρές ακούγονταν και οι απαιτήσεις των Σκοπίων το 1989, με την ανεπαρκή εξωτερική πολιτική της χώρας μας να έχει οδηγήσει στα σημερινά αποτελέσματα.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση για την συγκρότηση επιτροπής με σκοπό την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο;
 
Αθήνα, 24/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ