Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ένα βήμα πριν την αποπομπή του από την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης;

Οι συνεχείς γκάφες του, καθώς και η life style αισθητική που τον διέπει, η οποία πλέον, μετά τον αρχικό «μήνα του μέλιτος» του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία, οδηγεί σε ολοένα και πιο αρνητική διάθεση τον κόσμο απέναντί του, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τον λόγο της αποπομπής του από την κυβέρνηση.
Ο λόγος, φυσικά, για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μπορεί  να καλύφθηκε, για μια ακόμη φορά, από την κυβέρνηση σε σχέση με το δημοσίευμα της Bild ότι αποχωρεί από το υπουργείο του, αλλά είναι ολοφάνερο ότι σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει το ρητό «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Με χλευαστικό τρόπο η γερμανική φυλλάδα γράφει για τον Βαρουφάκη ότι «Αρχικά ήταν ο κουλ υπουργός της Ελλάδας. Μετά ήταν ο ψεύτης υπουργός. Τώρα, ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών λέει να φεύγει».

Η Bild κάνει, επίσης, αναφορά σε όλα όσα θεωρεί ότι ενόχλησαν τον Τσίπρα, έτσι ώστε να αποφασίσει την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα: Η πολυτελής και γεμάτη χλιδή φωτογράφιση για το Paris Match, η γνωστή χειρονομία του προς την Γερμανία, αλλά και τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες. Αναφέρεται ακόμη και στην πρόσφατη φράση του Βαρουφάκη στην Κρήτη «Να είστε μαζί μας και μετά την ρήξη», υποστηρίζοντας ότι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι σ’ αυτόν χρησιμοποιούν την έκφραση «ο άνθρωπος δεν κρατιέται».

Ανεξαρτήτως από τις όποιες πιθανές «σάλτσες» της Bild και την αναγκαία (για ψυχολογικούς λόγους) διάψευση κυβερνητικών πηγών, ότι αναμένεται παραίτηση του Βαρουφάκη, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει θέμα αντικατάστασής του. Ο Βαρουφάκης με την ασχετοσύνη του και την μη εξοικείωσή του με την τυπική πολιτικάντικη φρασεολογία αποτελεί τον πιο «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον απίστευτο ναρκισσισμό του, την συνεχή αυτοπροβολή του και την επιδειξιομανία που τον διακατέχει, περισσότερο αρνητικό πρόσημο παρά θετικό αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μη παρουσία του στις Βρυξέλλες δίπλα στον Τσίπρα (ο οποίος πήρε μαζί του τον Δραγασάκη) ήταν ένα μήνυμα από το κοντινό μέλλον.

Ο χρόνος έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα γι αυτόν. Η απορία που μένει είναι τι πολιτικό τίμημα θα καταβάλλει ο Τσίπρας για να ξεφορτωθεί αυτόν και την μεγαλομανία του, με δεδομένο ότι ο Βαρουφάκης όταν φύγει είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει το στοματάκι του…

Γιώργος Μάστορας