Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Aquila non capit muscas»: Ο αετός δεν πιάνει μύγες!

Στην χθεσινή απογευματινή εκπομπή του (τύπου «πολυθεματικού  magazino») στον τηλεοπτικό δίαυλο ΣΚΑΪ, ο πολύφερνος και πολυαμήχανος… δημοσιογράφος, ….φιλόσοφος, …οικονομολόγος
και …ποιητής  κος  Κωνσταντίνος Μπογδάνος, απόφοιτος της «μεγάλης του Γένους Σχολής» Μωραΐτη, επικοινωνιολόγος του Παντείου και κολλεγιόπαις του  King’ s College, φιλοσοφών  και μακροοικονομολογών «μετ’ ευτελείας», έδειξε άλλη μια φορά  την αμφίβολης αισθητικής και διαλείπουσας ηθικής «ελευθεριακή» του ψευδοπρωτοτυπία: Χαρακτήρισε  τους δύο Ιπταμένους της Πολεμικής μας Αεροπορίας που σκοτώθηκαν στο ατύχημα  κατά την διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Ισπανία, ανθρώπους «ειδικού μισθολογίου».

Τι να πει κανείς για τον αγχώδη περί την πρωτοτυπία και συνεπή περί την κοινοτυπία, επιτηδευμένο «φωτεινό παντογνώστη» δημοσιογράφο; Ο βαθυστόχαστος κι ευαίσθητος αυτός στιχοπλόκος -που συνέλαβε το συγκλονιστικό ποίημα  «Όταν έκλασε ο Νερούντα»- αποτελεί σπουδαίο είδος (δηλαδή άξιο μεθοδικής σπουδής) της πνευματικής υποστροφής. Αυτό το sui generis «ξένο σώμα» στην διανόηση μάλλον η ποίησή του μπορεί να το αυτοπροσδιορίσει : «Ακόμα αναπνέει, καυτός συνεαυτός αργόμισθος, Ξενοφερμένος ενδοβαλτός, ώσπου να σβήσει στο φλογώδες άηχο».  

Οι «δημοκρατικές» αντιλήψεις και οι λεπταίσθητες ευαισθησίες του θα έπρεπε να τον πιστώνουν με φειδώ στον λόγο του όταν μιλάει για τιμημένους νεκρούς, κλαδεύοντας θεραπευτικά την αμετροέπειά του,  ικανή για  επικοινωνία με …. Πολύδωρες.

Απόστολος Καραϊσκος