Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Εστίες μόλυνσης, εγκληματικότητας και παρανομίας τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αθήνα

Η ελληνική αστική πολεοδομία δεν χαρακτηρίζεται ούτε από την λειτουργικότητα, ούτε από την υψηλή αισθητική της.
Δυστυχώς η ιστορική πόλη των Αθηνών επιβεβαιώνει την γενικότερη εικόνα, η οποία επιδεινώνεται με τα πολυάριθμα ερειπωμένα κτίρια τα οποία υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων σε πολλαπλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα κτήρια που φιλοξενούσαν το τότε Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, όπως επίσης και αρκετά πρώην Εφετεία και Πταισματοδικεία. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το κτίριο του ΙΚΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο μένει χρόνια ανολοκλήρωτο, με τον ασαφή σκοπό της εκεί μεταφοράς των κεντρικών γραφείων διοίκησης του ιδρύματος. Η περίπτωση όμως που αποτελεί ντροπή για κάθε Αθήναιο και κάθε Έλληνα, είναι η οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα, το σπίτι στο οποίο ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή το Φεβρουάριο του 1943 και το οποίο πλέον είναι ερειπωμένο και με πολλαπλές φθορές.

Στην ουσία η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ερειπωμένα κτήρια, εντείνει τα προβλήματα που ήδη κυριαρχούν στην πρωτεύουσα, όπως η μειωμένη ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η υποβάθμιση της εικόνας της πρωτεύουσας.

Ο Βουλευτής Β’Αθηνών του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή Γεώργιος Γερμενής κατέθεσε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 σχετική ερώτηση στη Βουλή.
ΠΡΟΣ:
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
  2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Εστίες μόλυνσης, εγκληματικότητας και παρανομίας τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αθήνα.»    

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η γενικότερη απρογραμμάτιστη αστική πολεοδομία της χώρας εντείνεται, όσον αφορά την πρωτεύουσα, από την εικόνα πολλών ερειπωμένων κτιρίων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα κτίρια αυτά έχουν γίνει εστίες τοξικομανών και λοιπών κακοποιών στοιχειών, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των Αθηναίων πολιτών.
Κτίρια όπως το πρώην Υπουργείο Παιδείας και το πρώην Υπουργείο Εργασίας, καθώς και πρώην Εφετεία και Πταισματοδικεία, έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, ενώ ορισμένα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν γίνει τόποι συγκέντρωσης απορριμμάτων. Ακόμα, άλλα κτίρια, λόγω της στατικής και δομικής τους ανεπάρκειας θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα περιοίκων ή διερχομένων πολιτών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του οικοδομήματος του ΙΚΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο μένει χρόνια ανολοκλήρωτο, με το μακρινό σκοπό της μεταφοράς εκεί των κεντρικών γραφείων διοίκησης του ιδρύματος. Άλλη μια περίπτωση, ξεχωριστού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελεί η οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα (Περιάνδρου 5), όπου ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Σήμερα, το κτίριο εμφανίζεται ερειπωμένο, με σοβαρές φθορές.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν εγκαταλειφθεί 1200 οικίες, το 96%των οποίων εντοπίζονται στην Αθήνα. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια πέρα από την αισθητική και πολιτιστική σκοπιά, βλάπτουν σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη η σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος και η αξιοποίηση των κτιρίων αυτών από την Πολιτεία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  1. Έχει γίνει έλεγχος, ώστε να εντοπιστούν οι κύριοι των κτιρίων, αν δηλαδή οι κάτοχοι είναι ιδιώτες, ή την κυριότητα την έχει αναλάβει το δημόσιο (με την πάροδο 10 ετών);
  2. Υπάρχει η βούληση για συντήρηση ή αξιοποίηση των κτιρίων αυτών, με τις ανάλογες ενέργειες σε κάθε περίσταση;
  3. Υπάρχει η θέληση για αποκατάσταση της οικίας του Κ. Παλαμά και πολιτιστική αξιοποίησή της;
  4. Θα ληφθούν μέτρα φύλαξης των κτιρίων αυτών, με σκοπό την προστασία των περιοίκων;
  5. Θα ληφθούν μέτρα για τη συντήρηση των κτιρίων στα οποία στεγάζονταν τα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας(Μητροπόλεως) και Υπουργείου Εργασίας(Πειραιώς), το οποία ανήκουν στο Επικουρικό Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αντίστοιχα;
Αθήνα, 3/12/2014
Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ