Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Σύριζα πάει προς τον «μεγάλο συνασπισμό» με την ευλογία των «νταβατζήδων»

Το γεγονός ότι η επίσημη κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ (η «Αυγή») επιχαίρει για το ότι ο κατά τα άλλα φιλοκυβερνητικός Τύπος είχε γενικά θετική υποδοχή στην συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, δείχνει τον ολισθηρό δρόμο συναίνεσης με το σύστημα που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Μιλάμε για εκείνα ακριβώς τα ΜΜΕ τα οποία στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο την πολιτική του Μνημονίου. Ο Τσίπρας και το επιτελείο του ζητούν αποδοχή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ακριβώς επειδή ως σκοπό τους έχουν να είναι η ομαλή διάδοχη κατάσταση, η οποία θα διαχειριστεί το μνημόνιο με διάθεση «μερεμετίσματος» και όχι ολοκληρωτικού γκρεμίσματός του. Γι’ αυτό τον λόγο, και πέρα από τις όποιες θεατρινίστικες διαμαρτυρίες προς τους «νταβατζήδες» της ενημέρωσης, φροντίζει να κλείνει το μάτι ότι είναι διαθέσιμος για συμφωνίες μαζί τους.

Οι επικεφαλής των συστημικών ΜΜΕ μόνο αφελείς δεν είναι. Γνωρίζουν ποια είναι η δεδομένη πολιτική τάση εξουσίας, ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να αποκλειστεί από την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές και απλώς θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στις αναπόφευκτες συνεργασίες που θα κάνει στην προοπτική δημιουργίας ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού». Έτσι, λοιπόν, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την σταδιακή απόλυτη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ προς τις επιθυμίες των εκπροσώπων του καθεστώτος.

Να τι γράφει χαρακτηριστικά το «Έθνος» του Μπόμπολα πριν από λίγες ημέρες: «Η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι την έξοδο από το Μνημόνιο, τις φοροελαφρύνσεις, την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Μόνο που έθεσε τα θέματα αυτά πρώιμα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προϋποθέσεις, καθώς ταυτόχρονα είναι δεσμευμένη να υλοποιεί μέτρα αντίθετης λογικής. Στο «γήπεδο» όμως των θεμάτων που άνοιξε η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κυβερνητικές δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας...
παρουσίασε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και εξήγγειλε ένα πλαίσιο περιστολής της ανεργίας, «πακεταρισμένα» σε μία αναπτυξιακή λογική. Τίποτα «αριστερίστικο» ή «παράλογο». Και η κυβέρνηση αυτά περίπου προαναγγέλλει με διάφορους τρόπους, χωρίς όμως, λόγω δεσμευτικού πλαισίου, να μπορεί να τα κάνει… Θα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τουλάχιστον μπορεί να τα υποστηρίζει με μεγαλύτερη αξιοπιστία».

Είναι ολοφάνερο ότι τα παραπάνω λειτουργούν (κι αυτά) ως προάγγελος του «μεγάλου συνασπισμού» με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (ενδεχομένως και με ΠΑΣΟΚ ή «Ποτάμι»). Το να «δικαιώνεται» ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που υποτίθεται ότι τον πολεμούν είναι σαφές δείγμα του κατά πόσο κινδυνεύουν τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων και των ντόπιων ολιγαρχών του χρήματος από τον Τσίπρα και την παρεούλα του.

Αν μάλιστα συγκρίνουμε το πως τα ίδια ακριβώς ΜΜΕ φέρονται απέναντι στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε έχει ελευθερη σκέψη και πολιτική οξυδέρκεια ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός του ανθελληνικού και αντιλαϊκού μνημονιακού συστήματος και των διαφόρων παραφυάδων του.

Γιώργος Μάστορας