Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ «άρρωστο» με την εξουσία γλυκοκοιτάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Άρρωστοι» με την εξουσία αποδεικνύονται στο ΠΑΣΟΚ καθώς δεν μπορούν να δεχθούν ούτε ως ενδεχόμενο το να παραμείνουν έξω απ’ αυτήν, άμεσα ή έμμεσα.
Αφού ταλαιπώρησαν ως κόμμα εξουσίας τον Τόπο επί πολλά έτη, αφού συγκυβέρνησαν μια χαρά με την «μισητή» ΝΔ, τώρα «κλείνουν το μάτι» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ! Προκειμένου να συνεχίσουν να γεύονται το γλυκό μέλι της εξουσίας και μετά τις επόμενες εκλογές, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για μελλοντική συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας απλώς κάποιους όρους.

Ακόμη και ο ίδιος ο Βενιζέλος σε....
πρόσφατη συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ ενός σχήματος των «προοδευτικών-κεντροαριστερών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πάνω στα χνάρια αυτά βάδισε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ φτάνει αυτός να κάνει τα αναγκαία βήματα προσγείωσης στην πραγματικότητα και εμείς να διανύσουμε όσο δυνατό ταχύτερα τον δρόμο προς τη διαμόρφωση της συμπαράταξης των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς». Η μόνη «διαφωνία» του Σκανδαλίδη με τον νυν κομματικό του προϊστάμενο έγκειται στο ότι ο μεν Βενιζέλος δεν αποκλείει κατηγορηματικά την επανάληψη του δικομματικού μοντέλου, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σκανδαλίδης «πλειοδοτεί» με μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στην οποία θα μετέχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Έχουν απίστευτη λαγνεία με την εξουσία οι πασόκοι, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τα «παρελκόμενα» αυτής. Έχουν μετατρέψει το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα τους σε «τσόντα» εξυπηρέτησης, με την πρόθυμη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε σχήμα συμμαχικής κυβέρνησης.
Μόνο που με την τακτική τους αυτή εκτός του ότι δείχνουν πως έχουν ξοφλήσει πολιτικά ως κομματικός φορέας, ζητώντας απλώς να λειτουργήσουν ως κυβερνητικό δεκανίκι, ανοίγουν ακόμη πιο γρήγορα τον λάκκο που θα τους σκεπάσει, καθώς η ομολογία αδυναμίας τους ουσιαστικά σπρώχνει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) είτε προς τη ΝΔ, αν και η τελευταία έχοντας ως επικεφαλή τον «άνθρωποδιώκτη» Σαμαρά αδυνατεί όχι μόνο να κερδίσει νέους ψηφοφόρους αλλά και να σταματήσει τη συνεχή διαρροή ψήφων προς την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κινούμενος σ’ αυτό το πνεύμα και αμφισβητώντας για πολλοστή φορά τον «Ντούτσε» Βενιζέλο δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει καθημερινά», δίνοντας το στίγμα της αμφισβήτησης και πάλι. Η ουσία πάντως είναι ότι το (από)κόμμα αυτό παρότι βρίσκεται λίγο πριν την οριστική του διάλυση θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «μπαλαντέρ», στηρίζοντας εκ νέου την επόμενη μνημονιακή κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν αυτό θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και με τη ΝΔ ως τριπλή συνεργασία. Έχοντας χάσει προ πολλού κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ουσιαστικής αυτονομίας ως προς την ύπαρξή του το ΠΑΣΟΚ, για όσο θα υπάρχει ακόμη, θα διδάσκει το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής σ’ όλους τους τομείς έκφρασής της.
 
Γιώργος Μάστορας