Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ξένα επενδυτικά funds μπαίνουν στην ασφαλιστική αγορά - Ιδού γιατί διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση

Ξένα επενδυτικά funds επιδιώκουν να τοποθετηθούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αφού διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης και σχεδόν όλες οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν δεχθεί ανάλογες κρούσεις.


Αφού η ελληνική κυβέρνηση διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση τώρα τα «κοράκια» σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένας από τους κλάδους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την πενταετία 2008-2013 απώλεσε το 22% των εργασιών του και από 5,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 περιορίστηκε στα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Οι δαπάνες του Δημοσίου για συντάξεις, φαρμακευτικές δαπάνες, προνοιακές παροχές και άλλες παροχές ασθένειας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια κατά 13 δισ. ευρώ (από 50 δισ. ευρώ το 2009 σε 37 δισ. ευρώ το 2013).

Αυτό το κενό θα κληθεί να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αφού ο κλάδος της Υγείας στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανόδου της τάξεως του 20%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος δείκτης εξάρτησης του ασφαλιστικού συστήματος ήταν προ κρίσης 1,7 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο, αναλογία χαμηλότερη του 2 προς 1 που θεωρείται βιώσιμη και πολύ χαμηλότερη του 3 προς 1 που απαιτείται για να είναι υγιές το σύστημα.

Άλλωστε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και την αδυναμία του προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων ήρθαν να προστεθούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και το PSI.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr