Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

“Έθνος” και Μαρία Ψαρά: Εργολαβική δημοσιογραφία σε θολά νερά

Το “Ένθος”  είναι η εφημερίδα ενός μεγαλοεργολάβου που κάνει μπίζνες με το κράτος. Δεν είναι επομένως παράξενο που η εφημερίδα αυτή αναλαμβάνει εργολαβίες προς εξυπηρέτηση του συστήματος. Μάλιστα, δεν λειτουργεί απλώς υποστηρικτικά προς αυτό, αλλά συνδέεται οργανικά μαζί του.


Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα που όλη η Ελλάδα βοά για τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και ο λαός στενάζει για τον ΕΝΦΙΑ, το πρωτοσέλιδο του "Έθνους" μιλά για «χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» και με μεγάλα γράμματα γράφει: «ΑΝΤΙΟ ΤΡΟΪΚΑ».

Ο Μπόμπολας βεβαίως δεν διεκπεραιώνει τις πολιτικές εργολαβίες μόνος του, αλλά τις αναθέτει  σε υπεργολάβους, σε «εκλεκτούς» υπαλλήλους της εφημερίδος του.

Η Μαρία Ψαρά συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και βάζει την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά σε «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα. Δημοσιεύματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι γεμάτα από ψεύδη και δηλητήριο, με πηχιαίους τίτλους που παραπλανούν το κοινό και στόχο έχουν να δημιουργήσουν στους αναγνώστες έντονα αρνητικά συναισθήματα για τη Χρυσή Αυγή.

Αυτές οι «επιτυχίες» όμως οφείλονται στην ενδελεχή έρευνα και στις ικανότητές της ή σε ανάρμοστες σχέσεις με τη διαπλοκή; Πρόκειται για αντικειμενική δημοσιογράφο που αναζητά την αλήθεια ή για πρόσωπο που είναι ταγμένο στην εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων; Περιέργως έχει προνομιακή πρόσβαση σε σωρεία απορρήτων εγγράφων από κρίσιμες δικογραφίες που υπηρετούν τα συμφέροντα της σημερινής Κυβέρνησης όπως είναι το ψηφιακό υλικό από τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής ή το βίντεο-φωτιά με το χρηματισμό του Χάρη Τομπούλογλου (χτύπημα στο περιβάλλον Καραμανλή).

Αυτή (μαζί με το συνεργάτη της Λευτέρη Μπιντέλα) είχε το προνόμιο να δημοσιεύσει τις ανώνυμες συνεντεύξεις δύο υποτιθέμενων (ενός πρώην και ενός εν ενεργεία) «μελών» της Χρυσής Αυγής αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα. Συνεντεύξεις που δημιούργησαν κλίμα και (παρότι περιείχαν σωρεία ψευδών και κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν ανέφεραν τα στοιχεία των προσώπων που προέβαιναν στις «τρομερές» αποκαλύψεις) χρησιμοποιήθηκαν από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη για τη σύνταξη του πορίσματός του.

Πιθανόν στο κοντινό μέλλον να αποδειχθεί ότι οι ανώνυμες αυτές συνεντεύξεις τροφοδότησαν τόσο τον Αντεισαγγελέα Βουρλιώτη όσο και τον Ανακριτή Γεωργουλέα με ανώνυμους μάρτυρες. Άραγε τα «μέλη» αυτά προσέφυγαν αυθορμήτως στο ΈΘΝΟΣ ή πήγαν εκεί σταλμένα από κύκλους της Κατεχάκη (Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως), ενδεχομένως κατευθείαν από το Αστυνομικό Τμήμα;
Το γεγονός ότι η Ψαρά δέχθηκε μαζικά πυρά από πολλές κατευθύνσεις όταν περιέργως βρέθηκε στους ελάχιστους «εκλεκτούς» που επελέγησαν να ταξιδέψουν τον Μάιο του 2010 με το «καράβι για τη Γάζα», λέει πολλά.

Ακόμη περισσότερα λέει ο τρόπος που αντιμετώπισε τον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης όταν της παραχώρησε συνέντευξη (δημοσιεύτηκε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής). Η συνέντευξη μοιάζει βγαλμένη από το περιοδικό «Αστυνομία», καθώς είναι γεμάτη από φιλικές ερωτήσεις, τίτλους και φωτογραφίες που φτιάχνουν το προφίλ του νέου Υπουργού.

Αναρωτιέται κανείς, οι δημοσιογράφοι αυτοί είναι πρωταγωνιστές του λειτουργήματός τους ή πρόθυμα ενεργούμενα στην υπηρεσία ενός άθλιου καθεστώτος; Δεν θα περάσει η προπαγάνδα σας κύριοι!