Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αρχίζουν τα «όργανα» στη ΝΔ: Ο Αβραμόπουλος στην θέση του επιτρόπου - Ξεκινάνε οι διαδικασίες διαδοχής

Ο Αντώνης Σαμαράς με την υπόθεση του επιτρόπου είχε να κλείσει δύο εσωκομματικά μέτωπα, τα οποία του δημιουργούσαν εξόχως πολλά προβλήματα.
Το ένα προερχόταν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και το άλλο από την σύμπραξη της Μπακογιάννη με τους «καραμανλικούς» βουλευτές. Εν τέλει, όπως αναφέρεται στα μέσα, ο Σαμαράς επέλεξε να κλείσει το «μέτωπο» με τον Αβραμόπουλο, απομακρύνοντας τον από την Ελλάδα, τοποθετώντας τον ως επίτροπο στην Κομισιόν.

Με μία λιτή ανακοίνωση – επιστολή προς τον Γιούνγκερ, ο Σαμαράς υπέγραψε το πολιτικό του τέλος, διαλέγοντας ουσιαστικά ποιος θα τον διαδεχτεί. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει πολλές προσπάθειες να μπει σε αυτή την θέση, γεγονός που καθιστά βέβαιο ότι ενοχλήθηκε πάρα πολύ από την τελική επιλογή Σαμαρά. Αντιστοίχως ο Αβραμόπουλος δεν είχε κάνει προσπάθειες και μάλιστα όταν άρχισαν να  κυκλοφορούν τα σενάρια είχε ρωτήσει έκπληκτος: "μα καλά ποιοι τα διαδίδουν και τα κυκλοφορούν αυτά;"

Είναι σίγουρο πως η επιλογή Σαμαρά επισπεύδει τις εσωκομματικές διαδικασίες για να τον εκθρονίσουν. Η Ντόρα λίγες μέρες πριν την τελική απόφαση δήλωνε ότι αν επιλεγεί «θα είναι μεγάλη τιμή» για αυτήν, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε τώρα που δεν επιλέγηκε τι συναισθήματα θα έχει και τι αποφάσεις θα έχει πάρει.

Από την άλλη μεριά η επιλογή Αβραμόπουλο αποκόπτει τον Σαμαρά και από τους κεντρώους δικούς του, όπως οι «καραμανλικοί», αφού στην ουσία πρόκειται για επιλογή βουλευτοποίησης του Πλεύρη. Ο Θ. Πλεύρης θα αντικαταστήσει τον Αβραμόπουλο στην Βουλή και πλέον όλοι οι πρώην βουλευτές του Καρατζαφέρη, είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ. Αλήθεια τι έχουν να πουν οι πασόκοι εταίροι του Σαμαρά για την βουλευτοποίηση του Πλεύρη;

Τώρα η μοναδική εφεδρεία του Σαμαρά είναι ποιον θα βάλει στην υπουργική θέση του Αβραμόπουλου, που μένει κενή. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Φώφης, του Στρατηγού Φράγκου και του Στυλιανίδη. Μια ασφαλής, σχετικά, πρόβλεψη λέει ότι ο αντικαταστάτης του Αβραμόπουλου θα είναι ο Στυλιανίδης, ώστε να επιχειρήσει να ησυχάσει και να διχάσει το δεύτερο εσωκομματικό στρατόπεδο, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με έναν άνθρωπο σαν τον Σαμαρά. Μπορεί κάλλιστα να υπουργοποιήσει την Φώφη, ώστε να ησυχάσει το ΠΑΣΟΚ, που θα βράζει από την βουλευτοποίηση Πλεύρη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Σαμαράς δεν έχει πλέον επιλογές για να συντηρηθεί στην εξουσία. Του έχει γίνει εμμονή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε με συνοδοιπόρο το ΠΑΣΟΚ, να φτάσει στην εξάντληση της τετραετίας. Όμως θα πρέπει να καταφέρει να μαζέψει από το πουθενά 20 βουλευτές, γεγονός που φαίνεται εντελώς απίθανο, ιδιαιτέρως όταν έχει βαριά εσωκομματικά προβλήματα. Έτσι αναμένεται να καταρρεύσει συντόμως με πάταγο υπό το βάρος όλων αυτών των προβλημάτων, καθιστώντας την χούντα του μία δυσάρεστη ανάμνηση για τον Ελληνικό Λαό.