Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Το ΣτΕ τινάζει στον αέρα το προεκλογικό και πολυδιαφημιζόμενο “πλεόνασμα” του Σαμαρά


Αντισυνταγματικά πολλά από τα νέα μέτρα. Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη 6 νέων μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Βέβαια η χούντα Σαμαρά έχει μεγάλη εμπειρία στις αντισυνταγματικές και παράνομες μεθοδεύσεις.


 Έτσι έξι Ζητήματα θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι αποφάσεις του αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα από τις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτά είναι:

-Απόφαση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων

-Απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα. Ειδικά αυτή η διάταξη θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

 -Αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα δικαστούν δεκάδες προσφυγές για συγκεκριμένες υποθέσεις.

-Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στο θεσμό της διαιτησίας. Πολλές προσφυγές ήδη έχουν εκδικαστεί για τα εν λόγω θέματα και αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.

-Επίσης αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης, τη γενικότερη σημασία της και το δημοσιονομικό κόστος που τελικά θα παραχθεί για το Δημόσιο.

-Τέλος αναμένονται και άλλες αποφάσεις για όσους έχουν πληγεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων. Ήδη οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα.

Αν δεν περάσει αυτό το πακέτο μέτρων από το ΣτΕ τότε είναι πολύ πιθανό η «επιτυχής» πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μείνει απλά ένα όνειρο.