Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ακόμα και οι τοκογλύφοι αμφισβητούν το «πλεόνασμα» - Δεν πείθει κανέναν ο Σαμαράς


Κοινό μυστικό αποτελεί σε όλη την Ευρώπη η αψευδής πραγματικότητα ότι η δημιουργία «πλεονάσματος» είναι ένα λογιστικό τέχνασμα. Σάλο είχε προκαλέσει άλλωστε η προ μηνών διαφωνία της Τράπεζα της Ελλάδος και του υπουργείου οικονομικών πάνω στο επίμαχο ζήτημα.


Θυμίζουμε ότι όταν άρχισε η όλη κυβερνητική προπαγάνδα περί «πρωτογενούς πλεονάσματος», η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανακοινώσει έλλειμμα και τοποθετούσε το πλεόνασμα σε λογιστικά τεχνάσματα, όπως την μη συμπερίληψη ληξιπρόθεσμων χρεών στον υπολογισμό.

Η ξευτίλα της χρήσεως λογιστικών τεχνασμάτων, προκειμένου να υπάρξουν κυβερνητικά προπαγανδιστικά εργαλεία, έφτασε πλέον και στο εξωτερικό, αφού γερμανοί πολιτικοί απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Σόιμπλε, αναδεικνύοντας το ζήτημα και κάνοντας λόγο για λογιστικά τρικ και απόκρυψη στοιχείων. Βεβαίως ο Σόιμπλε και οι υποτακτικοί του έχουν αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Σαμαρά και έτσι η απάντηση τους θα δοθεί στην πλήρη της διάσταση μετά τις εκλογές, όταν θα απαιτηθεί η σύναψη του τρίτου μνημονίου και του επόμενου πακέτου μέτρων.

Ενδεικτικό της πολιτικής Μέρκελ είναι ότι δεν αντέδρασε όταν λογοκρίθηκε η ομιλία της από «κύκλους της κυβέρνησης». Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της επισκέψεως Μέρκελ στην Αθήνα, η «καγκελάριος» έκανε λόγο για τον «δρόμο της λιτότητας» που ακολουθεί η Ελλάδα. Το εν λόγω απόσπασμα λογοκρίθηκε και έγινε «δρόμος της εξυγίανσης». Φυσιολογικά αυτό θα είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, όμως η Μέρκελ αυτή τη στιγμή πρέπει να στηρίξει τον υποτακτικό της και έτσι δεν είπε τίποτα.

 Ήδη, όμως, οι καμπάνες του μνημονίου χτυπούν και πολλές πηγές κάνουν λόγο για το επόμενο μνημόνιο που θα έρθει κατά το καλοκαίρι. Το βέβαιο είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές οι προεκλογικές εξαγγελίες της συγκυβέρνησης θα τελειώσουν και το κλίμα θα αλλάξει, αφού οι διεθνείς τοκογλύφοι θα απαιτήσουν την αναπλήρωση του χαμένου προεκλογικού χρόνου, με την επιβολή νέων αιματηρών μέτρων.