Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση μομφής, όταν ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει;

Όταν ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση με αφορμή την ΕΡΤ, πολλοί είχαν απορήσει με το δώρο που έκανε ο Τσίπρας στην συγκυβέρνηση του Μνημονίου.
Τα παρασκήνια πίσω από αυτή την «ανεξήγητη» κίνηση έρχεται να αποκαλύψει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» σε ένα ρεπορτάζ που, φυσιολογικά, θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ.

Όπως αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ του Κ. Σκανδαλίδη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Σκανδαλίδης ηγείται μίας ομάδας έξι βουλευτών, συμπεριλαμβανομένης της Θ. Τζάκρη, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τον πολιτικό «θάνατο» του ΠΑΣΟΚ και έψαχναν λόγο και χρόνο εξόδου. Ο χρόνος που υπεβλήθη η πρόταση μομφής, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ήταν αμέσως μετά την λήξη της απειλής της λίστας.

Παραλλήλως γινόντουσαν διεργασίες και στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο Βενιζέλος είχε αντιληφθεί τι επρόκειτο να συμβεί. Έτσι επήλθε συνεννόηση, ώστε να παραδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Σκανδαλίδη, ο οποίος θα το καταστήσει δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη συγκυβέρνηση. Έτσι οι βουλευτές του Σκανδαλίδη καταψήφισαν την πρόταση του Τσίπρα και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι, αφού και ο Τσίπρας έκανε την «επαναστατική γυμναστική» του και η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για το πιο κρίσιμο εξάμηνο της θητείας της και ο Βενιζέλος έλαβε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρτηθεί στην «κίνηση των 58».

Η μόνη που απ’ ότι φαίνεται έμεινε παραπονεμένη ήταν η Τζάκρη, την οποία δεν την ενημέρωσε για την τελική συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές και έτσι έμεινε μοναχή και «ανεξάρτητη», ψάχνοντας ευκαιρία να μπει κάπου. Μία ακόμα πλευρά που επλήγησαν τα συμφέροντα της από την όλη σκοτεινή συμφωνία, ήταν φυσικά ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος θα πρέπει να υπομείνει την παρούσα συγκυβέρνηση ελέω των συμφωνιών του Τσίπρα με τον Σκανδαλίδη.

Βέβαια αμφότεροι Βενιζέλος και Σκανδαλίδης αγνοούν το γεγονός ότι σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γλυκοκοιτάει την έξοδο της από την εγκληματική οργάνωση, οπότε οι μέρες της συγκυβέρνησης προβλέπονται λίγες, παρά τις συμφωνίες με τον Τσίπρα.