Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Νέο σκάνδαλο δωροδοκιών αλά Siemens αποκαλύπτεται

Νέο σκάνδαλο επιπέδου και υφής Siemens αρχίζει και φαίνεται στον ορίζοντα, με φόντο τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν αμερικανική εταιρία ιατρικών εξοπλισμών.
Η εν λόγω εταιρία κατηγορήθηκε για δωροδοκίες ιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων σε 5 χώρες, στην λίστα των οποίων φιγουράρει πρώτη - πρώτη η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ η συγκεκριμένη εταιρία, επί πέντε συναπτά χρόνια, δωροδοκούσε προκειμένου να μπορεί να πουλά τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες που αφορούν την διαφάνεια. Εν τέλει η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε διακανονισμό, προκειμένου να αποφύγει το σκάνδαλο, θα καταφύγει σε συμβιβασμό κατά τον οποίο θα πληρώσει 13,2 εκατομμύρια δολάρια.

Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως παρόμοια πορεία είχε και το σκάνδαλο Siemens, αφού πρώτα έγιναν τα αποκαλυπτήρια στην Γερμανία και μετά άρχισαν οι αποκαλύψεις και στην Ελλάδα. Γίνεται σαφές οπότε ότι εφόσον η εταιρία δέχεται να πληρώσει το εν λόγω ποσό, προκειμένου να αποφύγει τις κατηγορίες περί δωροδοκίας, σίγουρα υπάρχουν εν Ελλάδι οι αποδέκτες των συγκεκριμένων δωροδοκιών, οι οποίοι μένει να ονοματιστούν.

Βεβαίως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσον αφορά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών, τα όποια αδικήματα θα προκύψουν από την έρευνα είναι ήδη παραγεγραμμένα, αφού οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα από το 2003 έως το 2008, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ.  Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά αντιθέτως καταδεικνύει την ανάγκη κατάργηση του νόμου - εκτρώματος περί ευθύνης υπουργών που επιμελήθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, που τότε είχε ως σύμβουλο τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη.