Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Επικοινωνιακό αντίβαρο ή πρόβα δράσεως του παρακράτους οι υποθέσεις Μαζιώτη - Παλαιοκώστα;

Τρεις καταδικασμένοι εγκληματίες και μάλιστα βαρυποινίτες κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό ελεύθεροι, όχι γιατί πλήρωσαν το χρέος τους προς την κοινωνία για τα εγκλήματα που διέπραξαν, αλλά γιατί το κράτος τους άφησε ελεύθερους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο μεν Μαζιώτης βρίσκεται ελεύθερος κατόπιν «αμέλειας», αφού απλά δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα ως όφειλε. Ο δε Παλαιοκώστας είχε αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές το 2009 και αγνοείται έκτοτε.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Ένας κοινός υπεύθυνος. Στην περίπτωση του Μαζιώτη, λοιπόν, προφανώς υπεύθυνος για το φιάσκο είναι ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ, Νίκος Δένδιας. Στην περίπτωση Παλαιοκώστα βλέπουμε ότι παρά την χρονική απόσταση, υπάρχει ο ίδιος υπεύθυνος, αλλά αυτή τη φορά από διαφορετική θέση, αφού τότε υπουργός δικαιοσύνης και συνεπώς υπεύθυνος για τις φυλακές ήταν και πάλι ο Νίκος Δένδιας. Ένα άλλο κοινό σημείο στις δύο αυτές υποθέσεις, είναι ότι οι δύο κακοποιοί δρούσαν σε κοινό πλαίσιο επί τέσσερα χρόνια, όπως εκτιμούν οι αρχές.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα, λοιπόν, οι δύο αυτοί κακοποιοί έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Ο μεν Μαζιώτης αναγνωρίζεται σε ληστείες και ο δε Παλαιοκώστας αναγνωρίζεται από κάμερες το 2011, όμως η φωτογραφία δημοσιεύεται σήμερα, γεγονός που κινεί υποψίες. Η μία εκδοχή είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα επικοινωνιακό αντίβαρο για να ισοσταθμίσει το φιάσκο με την υπόθεση του στημένου κατηγορητηρίου εναντίον της Χρυσής Αυγής. Αυτό, βέβαια, αποτελεί παλιά τακτική, αφού μόνιμα οι τρομοκράτες συλλαμβάνονταν όταν η κυβέρνηση χρειαζόταν ψηφαλάκια. Αυτό διδάσκει η μεταπολιτευτική εμπειρία.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι οι δύο αυτοί κακοποιοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον πολιτικού στόχου. Βέβαια, αυτός ο στόχος δεν θα είναι κάποιο από τα μνημονιακά κόμματα που καταλήστεψαν την Ελλάδα, αλλά η Χρυσή Αυγή. Ήδη η αστυνομία κάνει λόγο για 1,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μαζευτεί για να πραγματοποιηθεί αυτό το χτύπημα. Οψόμεθα...