Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η συγκινητική «φιλανθρωπία» των τραπεζών

Τον τελευταίο καιρό όλο και πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Όλο και δυναμώνουν οι κραυγές των πνιγμένων δανειοληπτών, που βλέπουν τα αρπακτικά των τραπεζών να κράζουν απειλητικά πάνω από τα σπίτια τους, το μόνο και αναντικατάστατο αγαθό που έχουν ακόμα στην κατοχή τους.

Σα λυσσασμένα σκυλιά οι δικηγόροι των τραπεζών τρέχουν στα υποθηκοφυλακεία, κάνουν ελέγχους τίτλων, για να είναι έτοιμοι να αρπάξουν ότι έχουμε και δεν έχουμε, μόλις δοθεί η άνωθεν εντολή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Και φυσικά, σαν από μηχανής θεός, ο γνωστός σε όλους μας super τραπεζίτης – ιδιοκτήτης του μισού τραπεζικού συστήματος, ανακοίνωσε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ομίλου του, την πρόθεσή του για δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο νέος αυτός φορέας θα είναι πιθανότατα μία από τις τράπεζες του ομίλου, η οποία όμως λειτουργεί ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και «θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, θα έχει διεθνείς συνεργασίες και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνολικές λύσεις σε εταιρείες που το χρειάζονται».  

Παραλίγο να πιστέψουμε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο «φιλανθρωπικό ίδρυμα» με σκοπό να σώσει τους δανειολήπτες. Όμως όχι, η αλήθεια είναι μία και δεν κρύβεται πίσω από τις στάχτες που προσπαθούν να μας ρίξουν στα μάτια. Οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν αντέχουν το βάρος των καθυστερούμενων δανείων, καθώς τραυματίζουν θανάσιμα τη ρευστότητά τους. Αν υπολογίσουμε και την αναμενόμενη εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα ύψη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει ή να εξαντλήσουν τα 13 δις Ευρώ που έχουν απομείνει στα ταμεία του ΤΧΣ ή να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα δάνεια» παρκάροντάς τα σε «φιλανθρωπικά ιδρύματα» .

Και φυσικά θα κάνουν και τα δύο. Πρώτα θα αδειάσουν τα ταμεία του ΤΧΣ και μετά θα μας σώσουν πουλώντας, για «φιλανθρωπικούς σκοπούς», τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (distress funds), σε τιμή ευκαιρίας. Τα κεφάλαια αυτά σήμερα προσφέρονται να αγοράσουν στο 15% της ονομαστικής αξίας των χαρτοφυλακίων, με σκοπό βέβαια να αποκομίσουν κέρδος από τη ρευστοποίησή τους (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ).

Τέλος, δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι Διευθύνων Σύμβουλος της νυν Τράπεζας και μελλοντικού «ευαγούς ιδρύματος» είναι ο γιος πολιτικού, μεγαλοβιομήχανου, πρώην γαλαζοπράσινου και νεοφιλελεύθερου τσάρου της οικονομίας, που αφού αποχώρησε από το δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έγινε Ταύρος και κατέληξε στη Δράση να Δημιουργήσει Ξανά Φιλελεύθερη Συμμαχία.  


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΑΤΡΙΔΟΥ

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ