Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Εισβολή» κατοίκων στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς


Μια σειρά απροσδόκητων περιστατικών, με άξονα τα διατηρητέα κτήρια, αλλά και τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς, που διακόπηκε μετά την «εισβολή» κατοίκων στην αίθουσα.
 Διακόπηκε στις «καθυστερήσεις» την Τετάρτη 15 Μαΐου, έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, λόγω «εισβολής» κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατάφεραν να ματαιώσουν τη λήψη απόφασης για την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Λ. Κηφισίας 299 και Εμμ. Μπενάκη.
Το κλίμα, ωστόσο, είχε καλλιεργηθεί από νωρίς. Στην ημερήσια διάταξη κυριαρχούσαν δύσκολα θέματα για χρήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς, όπως και για τον τρόπο αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου ΑΛΑΣΚΑ, στο Άλσος Κεφαλαρίου, που δίχασαν τους δημοτικούς συμβούλους.

Από τη μια πλευρά οι πιέσεις των κατοίκων, οι οποίοι επωμίζονται στην πραγματικότητα -λόγω ζήτησης και κρίσης- τη σταδιακή μετάλλαξη της περιοχής τους σε τόπο προσέλκυσης καταστημάτων μαζικής εστίασης. Από την άλλη οι πιέσεις ιδιοκτητών και επιχειρηματιών, που απαιτούν να επανεξεταστούν τα αιτήματά τους από το Δημοτικό Συμβούλιο για παρόμοιες ή και ίδιες χρήσεις, ενώ σε πρότερο χρόνο είχαν απορριφθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς έχει για όλα αυτά τον τελευταίο λόγο, αφού μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εγκρίνονται οι χρήσεις εντός του Παραδοσιακού Κέντρου, το οποίο και προστατεύεται με Προεδρικά Διατάγματα. Οι κάτοικοι της περιοχής, συνεπικουρούμενοι και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Κηφισιά SOS», αντιδρούν έντονα στη σταδιακή παράδοση των διατηρητέων κτηρίων σε αυτές τις χρήσεις, αφού βλέπουν να ανοίγει «ο Ασκός του Αιόλου» -και του Δήμου-, για τα καταστήματα μαζικής εστίασης.

Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον όχληση και δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους, καθώς αυτές οι χρήσεις που εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, γειτνιάζουν ακόμη και με πολυκατοικίες.