Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Άνοιξαν “παράθυρο” για νόμιμο φακελάκι στο Δημόσιο


H κακότεχνη (ή κακόβουλη) διατύπωση της παρ. 3 του άρθρου 235 ΠΚ που ψηφίστηκε πρόσφατα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Σύμφωνα με τη διάταξη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για «νομιμοποίηση στο φακελάκι» στις δημόσιες υπηρεσίες «Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Ο όρος «απλή υλική παροχή» που επιπόλαια χρησιμοποιήθηκε από τους νομοθέτες – «φωστήρες», περιπλέκει την κατάσταση. Αν εννοούσαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η απλή έκφραση ευγνωμοσύνης που εθιμικά εκδηλώνεται με ένα απλό κέρασμα, λουλούδια, κρασί ή γλυκά , δεν συνιστά αξιόποινη δωροδοκία, μας φώτισαν! Και πριν το νομοθετήσουν, αυτό ίσχυε και προφανώς κανείς μέχρι σήμερα στα ελληνικά δικαστικά χρονικά δεν έχει παραπεμφθεί για τέτοια εκδήλωση! Αν αντίθετα ήθελαν να ανοίξουν ένα «παράθυρο» σε υλικές παροχές με την δικαιολογία της «ευγνωμοσύνης», πράγμα προφανώς απαράδεκτο δεοντολογικά, τότε πάλι κακότεχνα έδρασαν. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν λαμβάνονται με μισόλογα και υπονοούμενα.

Εν ολίγοις, θα μπορούσαν χρησιμοποιώντας τον γνωστό στον Ποινικό Κώδικα όρο της «ευτελούς αξίας», που έχει με εκατοντάδες αποφάσεις οριοθετηθεί νομολογιακά, να αποτρέψουν την συζήτηση. Θα μπορούσαν για παράδειγμα, στην ίδια διάταξη που κατά τη γνώμη μας είναι εντελώς περιττή, να πουν ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή ευτελούς αξίας προς έκφραση ευγνωμοσύνης» και τότε κανένα απολύτως πρόβλημα «ορολογίας» δεν θα είχε ανακύψει.

Τώρα όμως ανοίγει μια συζήτηση περί "απλής υλικής παροχής" που ανοίγει ένα "παράθυρο" για διακρίσεις από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων και ένα "νόμιμο" φακελάκι στο Δημόσιο. Αυτό το "παράθυρο" για δωροδοκία πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!