Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Βούλιαξε τα έσοδα η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο


292 εκατ. ευρώ λιγότερα στο δημόσια ταμεία

Σε απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 292 εκατ. ευρώ οδήγησε η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Πρατηριούχων με ανακοίνωση.


Οι απώλειες αποδίδονται στην αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν το πετρέλαιο ενώ παράλληλα η προσπάθεια των πολιτών να ζεσταθούν με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (τζάκια, σόμπες κλπ) οδήγησε σε τεράστια περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και σε έξαρση της λαθροϋλοτομίας και λαθραίας εισαγωγής ξύλων από το γειτονικές χώρες (γεγονός που συνεπάγεται μη καταβολή ΦΠΑ). Οι πρατηριούχοι ζητούν να μειωθεί άμεσα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, και να παραταθεί παράλληλα η περίοδος διανομής μέχρι τις 15 Μαΐου ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή ενόψει της επόμενης περιόδου.

Η Χρυσή Αυγή από το καλοκαίρι καλούσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μείωσε κατακόρυφα την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικά το δημόσιο δεν εισέπραξε τα ποσά που υπολόγιζε, διότι η μεγάλη φορολογία με την παράλληλη μείωση των εισοδημάτων έκανε αδύνατη τη διάθεση χρημάτων για τόσες υψηλές τιμές καυσίμων.

Η τραγική συγκυβέρνηση με την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο στέρησε εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία μόλυνε την ατμόσφαιρα, πάγωσε τη χώρα και άφησε δεκάδες Έλληνες νεκρούς οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ζεσταθούν τον περασμένο χειμώνα. Η Χρυσή Αυγή επιμένει στην άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 0.88 ευρώ το λίτρο και άμεση παραίτηση των αποτυχημένων παραγόντων της συγκυβέρνησης που μας οδηγούν στην καταστροφή.