Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αδειάζει Σαμαρά η Λαγκάρντ: Και άλλα μέτρα έρχονται


Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών παραμονή της ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων. Τότε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωνε ότι «αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων». Διόλου ασυνήθιστο, βέβαια, το να διαψεύδεται ο Σαμαράς, ο οποίος έχει γίνει «μαιτρ» στις κυβιστήσεις, επί το λαϊκότερον κωλοτούμπες. Γράφαμε μόλις χθες ότι θα έρθει νέο πακέτο μέτρων όταν γίνει ο έλεγχος από την τρόικα και διαπιστωθεί το προφανές, δηλαδή η αποτυχία των μέτρων να φτάσουν τους προεξαγγελθέντες στόχους. Ενδεικτικό του ποσοστού επιτυχίες ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης που έπιασε 36 εκ. ευρώ, έναντι του στόχου για 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, μια μέρα μετά την συνεδρίαση της τρόικας και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχουμε όχι μόνο την επιβεβαίωση ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έρθουν οσονούπω, αλλά και την κατεύθυνση που θα κινηθούν αυτά τα μέτρα. Όλα αυτά πλαισιωμένα με την συνήθη κυνικότητα του ΔΝΤ και ενδεδυμένα με λόγια περισπούδαστα, που σκοπό τους έχουν να κρύψουν την αλήθεια.


Η Ελλάδα, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει σημειώσει πρόοδο, η οποία αντανακλάται στις πρόσφατες ενέργειες για μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους, ενώ η στρατηγική παραμένει η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η περαιτέρω φτωχοποίηση των Ελλήνων. Όσον αφορά το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα που λαμβάνουν Έλληνες, όπως οι πολύτεκνοι, ανέφερε ότι “η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ”. Δηλαδή το ύψος των δαπανών του κράτους για κοινωνικούς λόγους θα βρίσκεται «πριν την υιοθέτηση του ευρώ», ενώ το κόστος ζωής θα βρίσκεται «μετά την υιοθέτηση του ευρώ». Το ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο, αξίζει να θυμίσουμε ότι  την μέρα που υιοθετήθηκε το ευρώ ένα μπουκάλι νερό που κόστιζε 50 δραχμές, έφτασε να στοιχίζει 50 λεπτά, δηλαδή 170 δραχμές.

Οπότε τον Απρίλιο που έρχεται ο έλεγχος της τρόικας αναμένεται η εξαγγελία νέου πακέτου σκληρών μέτρων, τα οποία θα είναι «τα τελευταία», όπως είχε πει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί της τριμερούς συγκυβέρνησης. Τα τελευταία, πριν τα τελευταία, βεβαίως.