Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ασυλία και πάλι για τους ημέτερους σκαφάτους

  Όχι που θα φορολογούσαν δήθεν τους σκαφάτους κολλητούς και ημετέρους. Δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά στοιχεία απέναντι σε αυτήν την απειλή, το Υπουργείο Οικονομικών με μια ακαριαία κίνηση απέσυρε την διάταξη που καθιέρωνε φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τους κατόχους σκαφών αναψυχής άνω των 6 μέτρων με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής για αυτό ετήσιας δαπάνης. Μόνο μια μέρα άντεξε «ο αδυσώπητος πόλεμος» της συγκυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στην ευγενή αυτή τάξη των σκαφάτων. Εντός ολίγων μόνο ωρών από την κατάθεση της εν λόγω διάταξης την περασμένη Παρασκευή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανακαλύφθηκε ξαφνικά ο επικείμενος κίνδυνος της διπλοφορολόγησης των κατόχων αυτών των πολυτελών σκαφών. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ως «από μηχανής θεός», ζήτησε την άμεση απόσυρσή της με την δικαιολογία ότι είναι στην διαδικασία επεξεργασίας για την καθιέρωση ενός νέου φόρου για όλα τα σκάφη που πλέουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αν λοιπόν καθιερωνόταν ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αυτό θα σήμαινε την διπλή φορολόγηση τους.



  Δηλαδή να πληρώνει φόρο μέχρι και ο άνεργος, αλλά ο σκαφάτος να την γλιτώνει. Μέχρι νεωτέρας δηλαδή, γιατί θα τον φορολογήσουν λένε οι κύριοι. Όχι όμως σήμερα μαζί με εμάς που μας τα παίρνουν όλα και από παντού, αλλά μελλοντικά… Όταν με το καλό τελειώσουν την διαδικασία επεξεργασίας για την καθιέρωση του νέου φόρου πλου. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 46 που προέβλεπε την «Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης» περιείχε τα ακόλουθα τα οποία διατηρήθηκαν και υπερψηφίσθηκαν εκτός βεβαίως του φόρου για τα σκάφη ο οποίος και απαλείφθηκε:

  1.α Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων, ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, καθώς και δεξαμενών κολύμβησης όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ. β. Ο φόρος αυτής της παραγράφου που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής: iii. Για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από την επιβολή του φόρου εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.

  Αντί λοιπόν να μπει κανονικά ο εν λόγω φόρος για να πληρώσουν επιτέλους και οι γνωστοί έχοντες και κατέχοντες και όταν και εφόσον ευαρεστηθεί να αποφασίσει τελικά ο κ. υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφορικά με τον φόρο πλου σε Ελληνικά ύδατα να προχωρήσει στην αντικατάσταση του φόρου πολυτελείας, ο κ. Στουρνάρας τους αφήνει κυριολεκτικά ανέγγιχτους μέχρι νεωτέρας!