Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ελληνική Ενέργεια

   Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της, ΔΕΣΦΑ, αποτελεί ξεκάθαρα πλέον, το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών συμφερόντων επί ελληνικού εδάφους, με φόντο τις διεθνείς εκτιμήσεις για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. 
 

    Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει ήδη αναβάλει εις διπλούν την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων, για την εξαγορά τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και της εταιρείας διανομής ΔΕΣΦΑ, γεγονός που αποδεικνύει το βάρος των πιέσεων οι οποίες ασκούνται στην ελληνική πλευρά. Εν τούτοις, το συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμά ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου. Ήδη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έλαβε θέση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση ''να διασφαλίσει ποικίλες πηγές προσφοράς φυσικού αερίου, ώστε να μη μπορεί να κρατηθεί όμηρος''. Επί της ουσίας βέβαια, η ''φιλική'' αυτή συμβουλή δεν αποτελεί παρά την έκφραση της αντίθεσης του αμερικανικού παράγοντος στην είσοδο των ρωσικών συμφερόντων στην ελληνική αγορά ενέργειας, ενώ την ίδια περίπου γραμμή, τηρεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανησυχεί από το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα. 

   Οι εταιρείες ωστόσο, οι οποίες κατέθεσαν τις πλέον οικονομικώς συμφέρουσες προτάσεις εξαγοράς, είναι οι ρωσικές Gazprom και Sintez, εταιρείες που φαντάζουν σήμερα οι επικρατέστερες στο μαραθώνιο της επίτευξης οριστικής συμφωνίας. Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M2M -μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος-, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ενδιαφέρεται όμως μονάχα για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ. Η Gazprom, καλύπτει σήμερα το 90% περίπου των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο. Εν τούτοις, εκτιμήσεις θέλουν την ρωσική εταιρεία να πλειοδοτεί μόνο για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, έχοντας πλέον ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαική νομοθεσία, η οποία ορίζει τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων παροχής, από τις αντίστοιχες της διανομής φυσικού αερίου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη άρνηση της Gazprom να κατασκευάσει κέντρο αγωγών μέσω Ελλάδος και Αδριατικής στην Ιταλία, στα πλαίσια του South Stream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Κεντρική Ευρώπη.

  Έντονη είναι όμως η ανησυχία της ελληνικής πλευράς, πως πιθανός αποκλεισμός της Gazprom, θα καταστήσει την επίσης ρωσική Sintez (η οποία πλειοδοτεί για την εξαγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) σε πληρεξούσιο της πρώτης, ελέγχοντας ολοκληρωτικά την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Και το ερώτημα που προκαλεί τρόμο στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι: ''τι γίνεται στην περίπτωση μιας ρωσικής πρότασης την οποία θα είναι αδύνατο να αρνηθούμε''; Η στάση αυτή της ελληνικής κυβερνήσεως, καταδεικνύει το μέγεθος της ηττοπάθειας που διακατέχει την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις τόσο καθοριστικής -για το μέλλον του Λαού μας- σημασίας υπό το καθεστώς του φόβου. Σε αντίθεση με τους υποτακτικούς των ξένων συμφερόντων κυβερνώντες, η θέση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, παραμένει πάγια και αδιαπραγμάτευτη: ο ενεργειακός τομέας επιβάλλεται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο! Για τη Χρυσή Αυγή, είναι κρίσιμη η συμμετοχή του ρωσικού παράγοντος στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής κυρίως μετά την εκδήλωση της αμερικανικής προθέσεως, να τεθεί η Τουρκία ως ισότιμος εταίρος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του ελληνικού φυσικού αερίου. Η Χρυσή Αυγή βέβαια προχωρά ένα βήμα παραπέρα, με πρώτιστο γνώμονα, την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Κάθε ενεργειακή συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από γεωστρατηγικά οφέλη για το Ελληνικό Έθνος. Η απάντηση της Χρυσής Αυγής στο ζήτημα της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της Πατρίδος μας, όπως αυτή εκφράζεται με σαφήνεια στη διακήρυξη των πολιτικών θέσεων του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, συνοψίζεται στα κάτωθι:
 
    - Άμεση εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και απόδοση των κερδών από την εκμετάλλευσή τους στον ελληνικό λαό, με κύριο στόχο να καταστεί η Ελλάς στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. - Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. - Σύναψη αμυντικής συμφωνίας και έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη εκείνα με τα οποία είναι δυνατόν να υπάρξει σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων και όχι φύσει και θέσει ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ και των οποίων οι κοινοπραξίες θα πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων.

   Απέναντι σε εκείνους που επιδιώκουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού μας πλούτου στους διεθνείς τοκογλύφους έναντι πινακίου φακής, κόντρα σε αυτούς που ονειρεύονται μια Ελλάδα μικρή, πάμφτωχη, καταχρεωμένη και υπόδουλη των ξένων συμφερόντων, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για να καταστήσει την Ελληνική Πατρίδα ένα Κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο, ένα Έθνος κυρίαρχο στον γεωπολιτικά ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.